Asukkaalle

Tervetuloa uuteen kotiin!

Asuminen taloyhtiössä sujuu hyvin kun huomio myös muut asukkaat ja noudattaa yleisesti hyväksyttyjä asumisen sääntöjä. Käytössä ovat yleiset järjestysmääräykset, joita noudattamalla kaikkien on hyvä asua taloyhtiössä.

 

Muuttoilmoitus

Muuttoilmoitus tulee lain mukaan tehdä aina kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme (3) kuukautta. Sen tulee olla maistraatissa viimeistään viikon kuluttua muutosta. Muuttoilmoituksen voi tehdä helpoimmin sähköisessä asiointipalvelussa tästä (24 h/vrk) verkkopankkitunnusten, henkilökortin tai postin käyttäjätunnuksen avulla. Postin kautta muuttoilmoituksen voi tehdä sekä Postille että maistraatille.

Muuttoilmoituksen erikseen maistraatille voi tehdä täältä.

Taloyhtiölle muuttoilmoitus tehdään nettisivujemme kautta täältä tai  vaihtoehtoisesti kiinteistöhuollon kautta.

 

Yhteystiedot

Huoltoyhtiön ja isännöitsijän yhteystiedot löydät helposti kiinteistösi ilmoitustaululta. Yhteystiedot löydät myös sivuiltamme täältä etsimällä taloyhtiösivut-kohdasta omaa taloyhtiötäsi.

 

Autopaikat ja saunavuorot

Autopaikat ja saunavuorot varataan pääsääntöisesti kiinteistöhuollon kautta.

 

Kotivakuutus

Kaikilla taloyhtiöillä on vakuutus, joka korvaa kiinteistön rakenteille aiheutuneet vahingot. Se ei kuitenkaan korvaa vuokralaisen omaisuudelle koitunutta vahintoa. Asukkaalla tulee olla oma kotivakuutus kattamaan henkilökohtaiset omaisuusvahingot onnettomuuden sattuessa.

 

Sähkösopimus

Uuden vuokralaisen tai huoneiston omistajan tulee tehdä huoneistokohtainen sähkösopimus aina muutettuaan uuteen asuinkiinteistöön. Asukas voi halutessaan kilpailuttaa sähköyhtiöt parhaan tarjouksen löytämiseksi.

Huolehdi sähkölaitteiden oikeaoppisesta käytöstä sekä kunnossapidosta. Älä käytä viallisia sähkölaitteita, vaan korjauta tai vaihda se uuteen heti vian ilmettyä. Ilmoita viipymättä kiinteistöhuollolle viallisista kiinteistön sähköjohdoista, pistorasioista ja katkaisijoista. Lamppujen ja sulakkeiden vaihto kuuluu asukkaalle.

 

Jätehuolto

Kaikilla on jätteiden lajitteluvelvollisuus. Taloyhtiön yhteiset jätepisteet on tarkoitettu vain normaalista asumisesta syntyvälle ja kierrätettävälle jätteelle. Jätepisteeseen  tai -katokseen ei saa viedä muutto- tai remonttijätettä kuten huonekaluja, kodinkoneita, purkujätettä tms. Löydät yleiset jätteiden lajitteluoppaat jokaisen kaupungin ja kunnan nettisivuilta. Monilla asuinalueilla on myös ns. pienkeräyspisteet, joihin voi viedä muutakin jätettä.

 

Palovaroitin

Palovaroitin on pakollinen jokaisessa asunnossa Suomessa. Palovaroittimen hankinta kuuluu asukkaalle ja huoneiston omistajalle. Myös pattereiden vaihtaminen ja palovaroittimen toimintakunnon varmistaminen kuuluu asukkaalle.

Palovaroittimia tulee olla yksi (1) kappale jokaisen huoneiston alkavaa 60 neliötä kohden. Pidä palovaroitin toimintakunnossa vaihtamalla paristot kerran vuodessa. Vaihda palovaroitin uuteen vähintään 7-10 vuoden välein. Vain toimiva palovaroitin varoittaa alkavasta tulipalosta antaen sinulle aikaa pelastua sekä hälyttää apua.

 

Muu paloturvallisuus

Polta kynttilää vain vakaalla, palamattomalla alustalla riittävän etäällä muista esineistä. Älä jätä kynttilää palamaan ilman valvontaa. Jos liekki roihahtaa sammuta kynttilä tukahduttamalla. Sijoita ulkotulet vähintään 3-5 metrin etäisyydelle palavasta materiaalista – myös räystäsrajasta ja kiinnitä ulkotulet huolellisesti. Huoneistoon kannattaa hankkia sammutuspeite. Kynttilätuotteista itsestään löydät tarkemmat poltto-ohjeet.

 

Lattiakaivo

Lattiakaivojen puhdistus kuuluu vuokralaiselle tai osakkeen omistajalle mikäli hän itse asuu huoneistossaan. Lattiakaivon säännöllinen puhdistus ehkäisee mahdollisia vesivahinkoja. Lisäksi lattiakaivon puhdistus estää ilman tunkkaisuutta.

 

Liesituuletin

Liesituulettimen rasvasuodattimen puhdistus ja vaihtaminen kuuluu asukkaan vastuulle.

 

Ilmanvaihto

Huoneistossa olevat korjausilmaventtiilit tulee pitää auki. Liesituulettimen ilmanpoistoa ei saa sulkea kokonaan. Ilmanvaihtoventtiilit tulee puhdistaa imuroimalla sekä pyyhkimällä kostealla liinalla. Niiden puhdistus kuuluu asukkaan vastuulle. Näitä venttiilejä ei myöskään saa tukkia.

 

Pesualtaat

Pesualtaiden sihtiosan ja vedenpoistoputken hajulukon puhdistus kuuluu asukkaalle.

 

Astianpesukone

Astianpesukoneen liittäminen vesi- ja viemäriverkkoon kuuluu asukkaalle. Pyydä lvi-liikettä suorittamaan tämä työ, sillä asukas vastaa aina sen toimivuudesta sekä mahdollisista vahingoista. Astianpesukoneen irroittamisen yhteydessä huolehdi putkien tulppauksesta.

 

Kellarit ja varastot

Taloyhtiössä on yleensä huoneistokohtainen häkkivarasto. Asukas hankkii itse häkkivarastoonsa lukon. Noudata suojeluohjeita pitäen esimerkiksi kulkuväylät ja käytävät puhtaana palokuormasta, niillä ei saa säilyttää tavaraa. Poismuuton yhteydessä asukkaan tulee tyhjentää koko häkkivarasto.

 

Saunatilat

Asukkaan tulee huolehtia omalta osaltaan saunan ja pesuhuonetilojen siisteydestä, jotta kaikilla on viihtyisää omalla saunavuorollaan.

 

Lemmikkieläimet

Mikäli vuokrasopimus sallii lemmikkieläinten pidon huoneistossa, tulee asukkaan huolehtia siitä etteivät lemmikit aiheuta häiriötä muille asukkaille. Piha-alueella ja lasten leikkipaikoilla lemmikkiä ei saa ulkoiluttaa. Rappukäytävässä sekä piha-alueella lemmikit tulee aina olla kytkettyinä.

 

Pysäköinti

Ajoneuvojen pysäköinti on sallittua vain niille varatuille paikoille. Ajoneuvoa ei saa säilyttää pelastusteillä tai porraskäytävän edessä. Auton lämmitystolppa on pidettävä lukittuna ja lämmitysjohto on irroitettava aina kun sitä ei käytetä.

Vieraspaikat on tarkoitettu vain lyhytaikaiseen pysäköintiin taloyhtiön vieraille. Joissain taloyhtiöissä vieraspaikalle pysäköidessä tarvitaan taloyhtiön hyväksymä pysäköintilappu pysäköintivirhemaksun välttämiseksi.