Huoneiston muutostyö

Osakkeenomistajalla on oikeus suorittaa huoneistossaan erilaisia kunnostus- ja muutostöitä. Muista kuin kevyistä pintaremonteista on kuitenkin hyvissä ajoin etukäteen ilmoitettava taloyhtiölle, jos niillä on vaikutusta yhtiön vastuulla oleviin rakennusosiin tai ne vaikuttavat toisen huoneiston käyttöön.

Käytännössä yllä mainittu tarkoittaa sitä, että tyypillinen ilmoitettava remontti on keittiö- tai kylpyhuonesaneeraus. Myös lattian pintamateriaalin vaihtaminen kuuluu ilmoitusvelvollisuuden piiriin.

Selkeintä on varmistaa ilmoitusvelvollisuus isännöitsijältä etukäteen.

Jos suunnittelet huoneistossasi remonttia tai muutostöitä, tee oheinen muutostyöilmoitus hyvissä ajoin (vähintään 1 kk) ennen remontin aloittamista. Muutostyötä ei saa aloittaa ennen kuin ilmoitus on käsitelty ja siihen saatu taloyhtiön vastaus.

Myös kotitalouksien on täytettävä verottajalle rakentamiseen liittyvä tiedonantovelvollisuus, kun remontin arvonlisäveroton hinta ylittää 15.000 €.

 

Kunnossapito- ja muutostyö

Osakkeenomistajan ilmoituksesta on käytävä riittävällä tarkkuudella ilmi ne tiedot, joita yhtiö tarvitsee varmistaakseen hyvän rakennustavan noudattamisen. Yhtiön on huolehdittava, että muutostyön valvonta on riittävällä tavalla järjestetty. Tarvittaessa yhtiöllä on oikeus valvoa tai asettaa työlle ulkopuolinen valvoja varmistamaan, että muutos toteutetaan hyvää rakennustapaa noudattaen.

 

Laki velvoittaa asbestikartoitukseen

1.1.2016 voimaan astuneen lain mukaan asbestikartoitus on teetettävä tietyissä tapauksissa purettaviin materiaaleihin ennen remontin aloittamista. Uuden lain mukaan ennen vuotta 1994 rakennettujen rakennusten purettavien materiaalien asbesti tulee kartoittaa ennen purkutyötä.

Asbesti on aiemmin rakennusmateriaaleissa käytettyä kuitumaista silikaattimineraalia joka saattaa aiheuttaa syöpää sekä muita keuhkosairauksia. Asbestia käytettiin ennen vuotta 1994 muun muassa tasoitteissa, laasteissa sekä mattoliimoissa. Naapuriin teetetty asbestikartoitus ei takaa oman asunnon asbestittomuutta, joten kartoitus on teetettävä jokaiseen remonttikohteeseen erikseen.

Vastuu sekä kustannukset asbestikartoituksen teettämisestä remonteissa kuuluvat osakkaalle ellei asiasta toisin sovita tai kyse ole taloyhtiön vastuulle kuuluvan korjaustyön toteutuksesta.
Asbestikartoitus tulee teettää ja raportti toimittaa isännöitsijälle ennen remontin aloittamista, sillä kartoituksen teettäminen on edellytyksenä remontin hyväksymiselle. Tämä prosessi ottaa aikansa, joten se kannattaa huomioida myös remonttiaikataulussa.
Lue lisää asbestikartoituksesta ja sen teettämisestä isännöintiliiton sivuilta klikkaamalla tästä.
Askarruttavissa asioissa voit olla olla yhteydessä oman taloyhtiösi isännöitsijään.

 

Valvonta ei poista tekijän vastuuta

Laajassa muutostyössä voidaan edellyttää erillisiä suunnitelmia. Pienissä hankkeissa pelkkä kuvaus työstä riittää. Isännöitsijätoimisto tallentaa tiedot muutostöistä ja kirjaa ne huoneistosta annettaviin isännöitsijäntodistuksiin. Pintaremonteista ei tarvitse ilmoittaa, eikä niitä tallenneta huoneiston tietoihin.

Remontit ja asennukset, joista ei tarvitse ilmoittaa:

 • tapetointi ja maalaus
 • taulujen, koukkujen, hyllyjen, valaisinten asentaminen
 • väliovien poistaminen tai vaihtaminen
 • kaapistojen rakentaminen tai poistaminen, jos ei muutoksia rakenteisiin, ilmanvaihtokanaviin eikä vesi- ja viemäripisteisiin
 • verhotankojen asentaminen tai poistaminen
 • listoitusten uusiminen

Täytä lomake ja lähetä isännöitsijälle

Tähdellä merkityt kentät ovat pakollisia.

  Huoneiston tiedot

  Osakkeen omistajan tiedot
  Suunniteltu muutostyö


  Remonttiaika
  Urakoitsijat

  Rakennustyöt

  Sähkötyöt

  LVI-työt