Omistajanvaihdos

Osakeomistuksen vaihtumisesta on ilmoitettava isännöitsijälle mahdollisimman pian omistuksen vaihtumisen jälkeen. Ilmoittamalla omistajanvaihdoksesta uusi omistaja merkitään yhtiön osakeluetteloon ja hän saa omistajan oikeudet esim. yhtiökokouksessa.

Osakekauppa

Isännöitsijätoimistoon tulee toimittaa

 1. kopio kauppakirjasta,
 2. kopio osakekirjasta, jossa myyjän siirtomerkintä,
 3. selvitys kauppahinnan suorittamisesta, jos on sovittu maksuaikaa,
 4. selvitys varainsiirtoveron suorittamisesta.

Varainsiirtovero suoritetaan erillisellä varainsiirtoveron tilisiirtolomakkeella, jonka voi tulostaa Verohallinnon sivuilta. Maksukuitti on leimautettava verotoimistossa yhdessä varainsiirtoverolaskelman kanssa.

Varainsiirtoveron voi suorittaa myös sähköisesti verkkopankkitunnuksilla Suomi.fi –palvelussa. Lomakkeen lähettämisen jälkeen on tulostettava verottajan vastaanottokuittaus, jolla veron maksun voi osoittaa. Vastaanottokuittaus liitetään varainsiirtoverolaskelmaan.

Kiinteistönvälittäjä neuvoo yleensä veron maksamisessa sekä toimittaa isännöitsijätoimistoon tarvittavat selvitykset. Tämä kannattaa kuitenkin varmistaa kaupanteon yhteydessä.

Jos taloyhtiössä on lunastuslauseke, kannattaa kauppakirja toimittaa isännöitsijälle mahdollisimman pian lunastusajan käynnistämiseksi. Osakeluettelomerkintää ei tehdä ennen kuin on käynyt ilmi, käytetäänkö lunastusoikeutta.

Perhe- tai perintöoikeudelliset tilanteet

Kun osakkeet on saatu perintönä (perukirja/perinnönjakokirja), testamentilla tai osituskirjalla, on tämä asiakirja esitettävä isännöitsijälle. Osakemerkintää ei kuitenkaan tehdä ennen kuin asiakirja on saanut lainvoiman.

Osakkaaksi rekisteröitymisen yhteydessä tarvitsemme mm. seuraavia yhteystietoja sekä kannanottoja vesimaksuihin, saunavuoroihin, autotalli- ja autopaikka-asioihin.

  Tee omistajanvaihdosilmoitus

  Yhteyshenkilön tiedot


  Uuden omistajan / omistajien tiedot

  Vesimaksu  Saunavuoro
  Autopaikka


  Autotalli